A hatalom átadására készülnek Észak-Koreában

Egy áprilisi pártkonferencián tehetik hivatalossá Kim Dzsong Un regnálását. A dél-koreai hadsereg hadgyakorlatot kezdett hétfőn.
Kapcsolódó cikkek

Kulcsfontosságú pártkonferenciára készül az Észak-Koreában hatalmon lévő Koreai Munkapárt, az első ilyen rendezvényre 2010 óta – jelentette hétfőn a hivatalos phenjani média. A tanácskozáson valószínűleg hivatalossá teszik a hatalom átadását a kommunista országot vezető Kim család harmadik nemzedékét képviselő Kim Dzsong Unnak.

A pártkonferenciát április közepén rendezik meg, a kommunista észak-koreai államot megalapító Kim Ir Szennek – Kim Dzsong Un nagyapjának – a századik születésnapja környékén.

Az alig harmincéves Kim Dzsong Unt még 2010 szeptemberében, a Koreai Munkapárt Központi Katonai Bizottságának konferenciáján a testület alelnökévé nevezték ki. Ez volt a Kim fiú első hivatalos tisztsége, arra készülve, hogy egyszer átvegye a hatalmat apjától, Kim Dzsong Iltől.

Az idősebb Kim tavaly decemberben hunyt el, a világtól elszigetelődött, sztálinista észak-koreai rendszer irányítása pedig Kim Dzsong Un ölébe hullott, akinek vezetői képességeit addig nem próbálták ki. Kim Dzsong Unt feltehetően a Kim család tagjai és segítői támogatják, élükön nagybátyjával és a hadsereg egyik fontos beosztású tábornokával.

Kim Dzsong Unt apja halála óta a legfelsőbb vezetőnek nevezik Észak-Koreában, és ő foglalt helyet a fő helyen a Kim Dzsong Il születésének 70. évfordulója alkalmából a múlt héten Phenjanban rendezett ünnepségen is.

A dél-koreai hadsereg közben éles lőgyakorlatot kezdett a két Korea közötti vitatott tengeri határvonal közelében, annak ellenére, hogy Phenjan megtorlással fenyegetőzött. Dél-koreai katonai tisztségviselők rutinjellegűnek minősítették az éleslövészetet, amely idén már a második ilyen gyakorlat.

A mostanit olyan térségben rendezték meg, amely tavalyelőtt észak-koreai tüzérségi támadást szenvedett el. A két dél-koreai sziget lakosságát a lövészet előtt felszólították, hogy vonuljanak le a földalatti óvóhelyekre.

Észak-Korea a megtorlással történő fenyegetőzés ellenére még nem tett válaszlépéseket a hadgyakorlat miatt.