Alkohollal „fűtik” az oroszok cirkuszi elefántokat

Egy orosz cirkusz elefántjai vodkát kapnak, hogy jobban átvészeljék az utóbbi napok dermesztő hidegét.
Kapcsolódó cikkek

Az oroszországi Jekatyerinburg cirkuszában a szabadban lévő ketrecekben lakó indiai elefántokon esett meg az idomárok szíve. Állatorvosokkal egyeztetve egyedenként másfél liter vodkát kapnak egy-egy vödör vízben elkeverve (nem rázva!). A cirkusz reklámmenedzsere, Natalja Kazanceva szerint ez az adag meg sem kottyan a termetes vastagbőrűeknek, de a hozzászokás elkerülése végett csak másnaponta részesülhetnek ebben a sajátos „fagyállóban”.

Nem csak Oroszországban védik a hidegtől az állatokat. A kazahsztáni Karaganda térségében uralkodó 40 fokos fagyok miatt a helyi állatkert majmai forralt bort kapnak. A vadállatoknak egy Kagor fajtájú vörösborból készítik a téli védőitalt, erősen cukrozva, gyümölcsdarabokkal és mézzel gazdagítva.

“Az alkoholos italok alkalmazása meglehetősen elterjedt a fogságban tartott állatok esetében, és kis mértékben teljesen veszélytelen” – nyilatkozta az állatker egyik szakértője a TengriNews tudósítójának. Szvetlana Piljuk elmondása szerint az alkoholos módszert leginkább akkor alkalmazzák, “amikor valamilyen stressznek vannak kitéve az állatkerti lakók, például ha új kifutót kapnak, vagy szállításkor”.

Az nem ismeretes, hogy az állatok vajon kevésbé érzik-e a piától ezt a szörnyű hideget, de hogy vidámabban tűrik, az szinte bizonyos – fűzi beszámolójához az ukrán Korreszpondent hírújság.