Kemény feltételekben állapodhat meg az EU

Bár csak informálisan találkoznak hétfőn az uniós állam- és kormányfők, valószínűleg politikai megállapodásra juthatnak a fiskális paktum szövegéről. Magyarország is csatlakozna.
Kapcsolódó cikkek

A szerződés ötletét még decemberben vetették fel, és úgy tűnik, egy hónapos munka után akár megállapodás is születhet a szövegről. Ebben kimondanák, hogy a tagállamok államháztartásának egyensúlyban kell lennie vagy többlettel kell rendelkeznie. De azt is lefektetnék benne, hogy tartani kell a GDP-arányos 60 százalékos államháztartási hiányt, ellenkező esetben automatikus korrekciós mechanizmusokat kell elindítani, és hogy ezt az előírást a nemzeti alkotmányba is át kell ültetni – írja az InfoRádió.

Vannak elégedetlenek

Várhatóak azonban még apróbb változtatások. A lengyel miniszterelnök például a szerződés szignálását ahhoz kötné, hogy az eurózónán kívüli tagok is részt vehessenek – mintegy megfigyelőként – a közös fizetőeszközt használó országok csúcstalálkozóin.

Donald Tusk mellett Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sem mutatkozott maradéktalanul elégedettnek az egyebek között a költségvetési fegyelem fokozásáról szóló európai uniós szerződés tervezetével. Kettejük találkozója után hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elkerüljék bármifajta megosztottság kialakulását az unióban.
Ám nem tartják eléggé kiegyensúlyozottnak a szöveget, mert bár egyetértenek azzal, hogy a takarékoskodás és a fegyelem elkerülhetetlen, szerintük kellően ki kellene domborítani a növekedés és a szociális összetartozás fontosságát is.

Az EP emellett azt is fontosnak tartja, hogy a szerződés kidolgozásával és végrehajtásával kapcsolatos munkába a képviselőtestületet is a lehető legteljesebb mértékben bevonják.

Magyarország csatlakozni fog

Magyarország várhatóan nem támaszt külön kifogást a szerződéssel szemben, legalább is erre utalnak Orbán Viktor keddi, José Manuel Barrosoval folytatott konzultációja utáni kijelentései. Mint Andor László uniós biztos lapunknak fogalmazott, Orbán Viktor kiállása az új szerződés mellett „várakozáson felüli” volt.

A magyar miniszterelnök akkor azt mondta: a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük, és a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve. Így a kormányfő javasolja a magyar csatlakozást a paktumhoz.

A V4-ek a lengyelek mellett

Szijjártó Péter hétfői közleménye hangsúlyozza: az Európai Tanács ülését megelőzően találkozót tartottak a Visegrádi Négyek miniszterelnökei. “A négy kormányfő egyetértett abban, hogy a költségvetési unióról szóló új európai szerződés szövegét illetően még további módosításokra és kiegészítésekre van szükség. A közép-európai miniszterelnökök elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az eurózónához később csatlakozó országok vezetői is részt vehessenek az eurózóna csúcstalálkozóin” – írta a miniszterelnök szóvivője.