Blogbejegyzés miatt repült a román külügyminiszter

A román miniszterelnök azért váltotta le külügyminiszterét, mert az „ostoba csőcseléknek” nevezte egy blogbejegyzésben a bukaresti tüntetőket – írja az erdélyi Krónika.
Kapcsolódó cikkek

Emil Boc miniszterelnök leváltotta tisztségéből Teodor Baconschi külügyminisztert. A kormányfő a parlament hétfői rendkívüli ülésén a plénum előtt beszélve nyilvánosan bocsánatot kért, amiért egyes kormánypárti politikusok sértő hangnemben nyilatkoztak a tüntetőkről. Azt is közölte: már jelezte is Traian Băsescu államfőnek, hogy ilyen értelmű megnyilvánulásai miatt visszahívta tisztségéből a külügyminisztert – írja a Krónika.

Teodor Baconschi múlt hétvégi blogbejegyzésében azt írta a rendszerellenes tüntetések kapcsán: egyértelmű mindenki számára, hogy életre-halálra szóló harc kezdődött a múlt erői és egy új Románia tervezete között, a választás joga pedig „a dolgozó Romániáé”, nem az „erőszakos és ostoba csőcseléké”.

Baconschi jelenleg Brüsszelben tartózkodik, ahol részt vesz az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán. Itt, a Mediafax hírügynökség szerint sms-ben értesült arról, hogy leváltása politikai döntés volt, kormányzati tevékenységével kapcsolatban nincs kifogás. Később Baconschi cáfolta a hírügynökség értesülését, mint mondta: a miniszterelnök nem sms-ben, hanem telefonon beszélt vele menesztéséről.

Bacoschi azt is elmondta: tudomásul veszi és tiszteletben tartja a kormányfő döntését, és megtiszteltetésnek veszi, hogy Románia érdekeit szolgálhatta. Hozzátette: továbbra is tagja marad a Demokrata Liberális Pártnak (PDL).

Címkék: Románia