Megint téma Magyarország az EU-ban

A Magyarország ellen túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárásról is tárgyalnak az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben, de zsúfolt napirendjükön számos más téma is szerepel.
Kapcsolódó cikkek

Idei első hivatalos ülésükön a miniszterek az euróövezeti válságra összpontosítanak. Az euróövezeti országok miniszterei külön is találkoznak hétfő este, megbeszélésük középpontjában a pénzügyi fegyelmet és együttműködést erősítő, készülő új szerződés áll, amelyről a jövő heti állam- és kormányfői találkozón tervezik a végleges megállapodást.

Görögország és közös gazdaságirányítás

Friss hírek szerint az eurózóna minisztereinek hétfői találkozóján megvitatják azt is, milyen feltételeket hagynak jóvá az övezet országai a Görögország államadósságának csökkentéséről magánhitelezőkkel folyó tárgyalásokon. A Görögország támogatását célzó erőfeszítések keretében a hitelezők ősszel már beleegyeztek az adósság részleges elengedésébe, ám ennek minden részletében még nem sikerült megállapodni, és a tárgyalók azt remélik, a miniszterek iránymutatása lökést ad a folyamatnak.

A 27-es körű, teljes EU-pénzügyminiszteri értekezleten is foglalkoznak a közös gazdaságirányítást még inkább kiterjesztő, új javaslatokkal, az euróövezeti stabilitási és növekedési paktum betartását segítő módosító javaslatokkal, az idei gazdasági koordinációs uniós menetrenddel, valamint a tőzsdén kívüli értékpapírpiac átláthatóságát növelő, kockázatait csökkentő szabályozással.

Magyarország is napirendi pont

Ami a Magyarország elleni uniós deficiteljárást illeti, a miniszterek meghallgatják az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint – mint azt Olli Rehn pénzügyi felelős január 11-én bejelentette – egyelőre nincsenek meg a feltételei annak, hogy lezárják a 2004 óta folyó procedúrát.

Ha a miniszterek – mint az ilyen esetek többségében lenni szokott – egyetértenek a brüsszeli bizottsággal, a miniszteri tanács a közeljövőben várhatóan újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára a hiány leszorítására.

Az uniós végrehajtó szerv azt állapította meg, hogy “Magyarország nem tett megfelelő előrelépést túlzott hiánya időben és fenntartható módon történő kiigazítása érdekében”, ezért “az Európai Bizottság a túlzott hiány esetén követendő eljárás következő szakaszának elindítására tesz javaslatot”.

A bizottság szerint “bár Magyarország 2011-ben hivatalosan betartotta a GDP 3 százalékában meghatározott referenciaértéket, ez csupán a GDP körülbelül 10 százalékát kitevő egyszeri intézkedéseknek köszönhető. A költségvetési eredmény azonban az alapjául szolgáló strukturális egyenleg súlyos romlását leplezi… Az államháztartási hiány 2012-ben is csak egyszeri bevételeknek köszönhetően marad a GDP 3 százalékában meghatározott küszöbérték alatt,… 2013-ban még a makrogazdasági forgatókönyvben bekövetkező romlással összefüggő esetleges negatív hatások és az emelkedő kötvényhozamok figyelembevétele nélkül is eléri a GDP 3,25 százalékát.”

Másokat is vizsgálnak

Rehn biztos az értékelést ismertetve azt is hangsúlyozta: a Magyarország elleni eljárás “nem új, és nem kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége”.

Napirenden lesz a keddi miniszteri ülésen a Belgium, Ciprus, Málta és Lengyelország elleni deficiteljárás is. Az Európai Bizottság az ő esetükben úgy ítélte meg, hogy nincs szükség további lépésekre az eljárásban, de továbbra is szorosan nyomon kell követni a költségvetés alakulását.