Terrorvádak a volt török vezérkari főnök ellen

Előzetes letartóztatásban Ilker Basbug.
Kapcsolódó cikkek

Terrorszervezet vezetésének és az iszlám-konzervatív kormány megdöntésére irányuló kísérletnek a vádjával előzetes letartóztatásba helyezték péntek hajnalban Ilker Basbug volt török vezérkari főnököt – közölte a tábornok ügyvédjére hivatkozva az Anadolu (Anatólia) hírügynökség.

Már nyugállományban

Basbugot hétórás kihallgatás után egy Isztambulhoz közeli börtönbe vitték. Az őt kihallgató ügyészek azokat az állításokat vizsgálják, amelyek szerint a hadsereg 2009-ben több tucat honlapot pénzelt a kormány lejáratása céljával. Ilkay Sezer ügyvéd közlése szerint védence a kihallgatás során tagadta a vádakat.

Az ügy több vádlottja – köztük tábornokok és tengernagyok – azt vallotta, hogy parancsra cselekedett. A fegyveres erők élén akkoriban Basbug állt, aki a következő évben, 2010 augusztusában lemondott tisztségéről, és nyugállományba vonult.

Kormánydöntő tervek?

Az állítólagos összeesküvésről először egy török napilap számolt be 2009-ben, fotokópiát közölve egy lejárató, a kormányt korruptnak beállító kampány tervezetéről. A vizsgálat akkor lezárult, mert az eredeti dokumentum, amelyet állítólag a haditengerészet egyik ezredese írt alá, nem volt fellelhető. Tavaly azonban újraindult a vizsgálat, miután egy meg nem nevezett katonatiszt állítólag elküldte az eredeti iratot az isztambuli főügyésznek.

Basbug a legmagasabb rangú tiszt, akit bíróság elé állítanak állítólagos kormányellenes összeesküvések, köztük az úgynevezett Ergenekon-összeesküvés ügyében indított vizsgálatsorozat nyomán. Az utóbbi ügyben tavaly novemberben nagyszabású per kezdődött több török újságíró ellen, akiket azzal vádolnak, hogy részesei voltak az iszlamista gyökerű kormány megdöntésére irányuló tervnek.