Az okostelefonoktól félnek a korrupt orosz politikusok

A telefonkamerákkal leleplezett eseteket az internet nyilvánossága miatt már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.
Kapcsolódó cikkek

Amikor egy orosz kisváros polgármestere több millió forintnyi összeggel, és fenyegetésekkel akarta megvenni egy veteránszervezet tagjainak szavazatát, még nem gondolta, hogy ebből neki bármi baja is lehetne. A választási szabályok ilyen megszegése amúgy is megszokottnak számít Oroszországban, és az elkövetők legtöbbször büntetlenül megúszták az eseteket – legalábbis eddig.

A kamerával és mikrofonokkal ellátott okostelefonok elterjedésével azonban ez megváltozott – írta a New York Times. Ezt tanúsíthatja D. V. Agasin polgármester is, akinek fenyegetőzését valaki egy telefonnal felvette, majd feltette a YouTube-ra, ahonnan kiindulva a felvétel bejárta a világhálót, olyan felzúdulást váltva ki, amelyet már nem lehetett csak úgy elkendőzni. Agasint múlt héten egy bíróság bűnösnek találta a választási szabályok megsértésében, és pénzbírságot szabott ki rá.

Ellenfelei persze komolyabb büntetést követeltek. Esete viszont rávilágított egy új jelenségre: az okostelefonnal felszerelkezett állampolgárok és az internetes közösségből érkező támadások nyomásgyakorló szerepére A hatóságok a korábbi elnéző gyakorlattal ellentétben egyre inkább arra kényszerülnek, hogy fellépjenek a piszkos eszközöket használó politikusokkal szemben. Még a kormánypárt Egységes Oroszország esetében is. Agasin is Vlagyimir Putyin pártjának akartak szavazatokat szerezni.

Az utóbbi évben megnőtt a visszaéléseket leleplező videók száma – mondta el a Times-nak Grigorij Melkonyanc, a Golosz választásokat megfigyelő független szervezet igazgatóhelyettese. A szervezet egy honlapot működtet, amelyen az oroszok benyújthatják panaszaikat. Eddig nagyjából kétezer felvétel gyűlt össze.