Medvegyev: az orosz támadás Grúziában megállította a NATO terjeszkedését

Az orosz elnök szerint több volt szovjet köztársaság tagja lenne a NATO-nak, ha Oroszország 2008-ban nem avatkozott volna be Grúziában.
Kapcsolódó cikkek

“Ha maguk visszariadtak volna 2008-ban, ma más lenne a geopolitikai helyzet” – mondta Dmitrij Medvegyev katonák előtt egy támaszponton a dél-oroszországi Vlagyikavkazban – Észak-Oszétia központjában -, nem messze a grúz határtól. “Sok ország, amelyet (a NATO-országok) megpróbáltak bevonni a szövetségbe, nagy valószínűséggel ma már a szervezethez tartozna” – mondta.

Oroszország hevesen ellenezte, hogy két, vele szomszédos volt szovjet köztársaság, Ukrajna és Grúzia csatlakozzon a NATO-hoz.

A nyugati katonai szövetség 2008-as csúcstalálkozóján azzal kecsegtette Grúziát, hogy a Kaukázuson túli ország egyszer a NATO tagja lehet. Az ez irányú lelkesedés azonban alábbhagyott, miután 2008 augusztusában orosz csapatok vonultak be Grúzia szakadár területére, Dél-Oszétiába.

Medvegyev elmondta azt is: Oroszország hamarosan bejelenti, milyen intézkedéseket tesz az Európában telepíteni tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsra válaszul.

Az államfő harcias retorikája megfigyelők szerint azzal magyarázható, hogy decemberben parlamenti választásokat tartanak Oroszországban.