Interjút adott a fejbe lőtt képviselőnő

Ha csak egyszerű, hiányos és gyakran a férje által befejezett mondatokban is, de interjút adott az ABC televíziónak Gabrielle Giffords, demokrata párti képviselőnő, akit bő tíz hónappal ezelőtt lőtt fejbe egy zavarodott támadó az arizonai Tucsonban.

“Jobban” – jelentette ki Giffords a hétfő este levetített interjúban arra a kérdésre, hogy vissza kíván-e térni a washingtoni képviselőházba, ami a férj, Mark Kelly volt űrhajós tolmácsolásában azt jelentette: “jobban kell lennem ahhoz, hogy eldöntsem: visszatérhetek-e.”+

Afrikába készül

Egy korábbi, orvosi segítséggel elvégzett beszédgyakorlatáról készült felvételen viszont az volt látható, hogy a politikus asszony olyan hangsúllyal ejtette ki a “visszatérni” szót, hogy abból egyértelműen kiderült a bizakodás. Gabrielle Giffordsnak legkésőbb májusban kell döntenie arról, hogy a 2012-es választásokon újból harcba kíván-e szállni egy politikai pozícióért.

“Elég jól…, nehéz…, erős, erős, erős” – mondta a hogylétéről szólva a képviselőnő.

“Afrika” – jelentette ki, amikor azt a kérdést kapta, hogy mire gondol most. Mark Kelly elmagyarázta, hogy egy afrikai vakációt terveznek.

Csodás felépülés

Noha a mosolygósnak és energikusnak bemutatott Gabrielle Giffords a kíméletesen megválogatott televíziós felvételek tanúsága szerint is csak árnyéka hajdani önmagának, a Diane Sawyer által elkészített beszélgetés közben az ABC bemutatta a képviselőnő csodával határos felépülésének a nagyközönség által eddig sohasem látott stádiumait.

Az adásból kiderült, hogy Giffords, akinek beszédközpontja súlyosan megsérült az agy bal féltekéjében, zeneterápia és hihetetlen akaraterő segítségével tanulta meg helyettesíteni a megsemmisült idegpályákat és lett képes újból verbálisan kommunikálni. A bemutatott felvételeken úgy tűnt, hogy a képviselőnő képes az asszociációkra, az általa kimondott beszédelemek összhangban állnak a beszélgetés lényegével.

Nem haragszik a támadóra

Gabrielle Giffords kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyáltalán nem emlékszik a támadás napjára, csak az előzőre. Mint mondta, nem haragszik a támadójára. “(Ilyen az) élet” – mondta.

A 2011. január 8-án elkövetett merényletben hatan életüket vesztették és Giffords mellett 12 másik ember is megsebesült. A skizofrén elkövetőt, a 23 éves Jared Lee Loughnert bírói utasítás alapján jelenleg nyolc hónapos kényszergyógykezelésnek vetik alá, mert elmeorvosi szakvélemény szerint ismét beszámíthatóvá lehet tenni, hogy alkalmassá váljon egy ellene irányuló bírósági tárgyalásra.