Ma meglehet az új görög kormány

A görög pártok hétfő óta tárgyalnak az átmeneti nemzeti egységkormány megalakításáról.

Szerda délután jelentik be az átmeneti görög nemzeti egységkormány tagjainak névsorát – közölte egy kormánytisztviselő szerdára virradóra. A tisztviselő szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök szerda déltájban felkeresi Karolosz Papuliasz államfőt, akinek elnökletével később tanácskozást tartanak a politikai pártok vezetői, és ezt követően tesznek bejelentést az új kormányról.

A miniszterelnöki tisztségre többen Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét látták a legesélyesebb jelöltnek. Szerda hajnalban azonban a kormányzó szocialista és az ellenzéki konzervatív párt tisztségviselői is úgy nyilatkoztak akadályokba ütközik Papademosz kormányfői kinevezése. A nevük elhallgatását kérő források szerint mindkét pártnak fenntartásai vannak vele kapcsolatban, ezért más lehetséges kormányfőjelöltet keresnek.

A görög kormányválság előzménye, hogy Papandreu egy hete bejelentette, referendumot ír ki az euróövezet válságtanácskozásán elhatározott döntésekről. Ezzel alaposan megrengette a nemzetközi pénzvilágot és az európai vezetők éles tiltakozását váltotta ki. Válaszul Papandreu visszakozott, majd a nemzeti egységkormány érdekében kilátásba helyezte lemondását, sőt kedden lemondásra szólította fel kabinetje tagjait, az egységkormány megalakításának megkönnyítése érdekében.

Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott mentőcsomag ratifikálása lesz, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.