Washington kevesebbet költött Líbiára, mint egy hét alatt Afganisztánra

Az Egyesült Államok hozzájárulása a líbiai katonai szerepvállalás pénzügyi terheihez nagyjából 1,2 milliárd dollár volt.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai kormány kevesebbet költött Líbiára az elmúlt nyolc hónapban, mint amennyit egy hét alatt áldoz Afganisztánra vagy Irakra – fejtette ki Barack Obama elnök egyik tanácsadója pénteken. Tom Donilon a The Washington Post olvasói rovatában megjelent írásában ezt azzal magyarázta, hogy a líbiai hadműveletek esetében Washington fő törekvése az volt, hogy a költségeket megossza a külfölddel

Az Egyesült Államok hozzájárulása a líbiai katonai szerepvállalás pénzügyi terheihez nagyjából 1,2 milliárd dollár volt, ami csak a nemzetközi összkiadások töredékét fedezte, és kevesebb annál, mint amennyit Amerika egy hét alatt költ el az afganisztáni vagy az iraki műveletei finanszírozására – mutatott rá Donilon.

A tanácsadó szerint megvalósult Obama elnöknek az a célja, hogy a líbiai műveletekben részt vevő szövetségesek elosszák egymás között a feladatokat, és így mindenki képességeinek és érdekeinek megfelelően járuljon hozzá a közös ügyhöz.

“Az Egyesült Államok szövetségei és partneri kapcsolatai nemzetünk erejének és kiválóságának egyik forrása, amely biztonságunk, jólétünk és értékeink támasza” – vélte Donilon.

Obama azt követően, hogy Kadhafi október 20-án meghalt, megjegyezte: “a líbiai hadművelet megmutatta, hogy képesek vagyunk együtt dolgozni, mint egy nemzetközi közösség”.