A NATO döntött a líbiai műveletek befejezéséről

Az atlanti szövetség március vége óta látta el az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést.
Kapcsolódó cikkek

Jövő hétfőn, október 31-én befejeződnek a NATO líbiai katonai műveletei – döntöttek pénteken immár hivatalos formában is az atlanti szövetség tagországainak a brüsszeli NATO-központban tevékenykedő nagykövetei. Egy nappal korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezte a NATO-nak adott felhatalmazást a líbiai katonai beavatkozásra. A NATO nagykövetek egy hete pedig már ugyanerről szóló előzetes döntést hoztak.

A NATO március óta látta el a BT-től kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést. A katonai szövetség feladata volt a líbiai légtérben a repülési tilalom érvényesítése, a tenger felől a fegyverszállítási tilalom betartatása, valamint a harcok által fenyegetett civilek megvédése, erő alkalmazásával is. Ez utóbbi, harmadik célfeladat alapján hajtottak végre légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács azt szerette volna, ha a NATO vezette oltalmazó műveletet – illetve azon belül legalábbis a légi és tengeri járőrözést – még egy hónapig tovább folytatják.

Címkék: líbianatoensz bt