Bizottság keresi a megoldást Fukusimában

Japánban bizottság fogja vizsgálni a fukusimai katasztrófa pontos részleteit. Hat hónapon belül lezárul a vizsgálat és elõterjesztenek egy tervezetet a hasonló nukleáris katasztrófák elkerülésére. A nukleáris energiaforrások leépítése sincs kizárva.

A törvényhozás mindkét háza által elfogadott dokumentum szerint tíz személyt választanak ki arra, hogy tagja legyen az elemzõ testületnek. Erre a parlament alsó- és felsõházának képviselõibõl összeálló húszfõs testület tesz javaslatot.



A szakértõi grémium, amely teljesen függetlenül mûködik a kormány által létrehozott hasonló célú csoporttól, tanulmányozza majd a március 11-i természeti katasztrófát követõen a Fukusima-1 atomerõmûben történteket. Az erõmû balesete a legsúlyosabb az 1986-ban történt csernobili nukleáris katasztrófa óta.

Az októberben felálló bizottság hat hónapon belül terjeszti a törvényhozás elé jelentését, amelyben javaslatokat is tesz annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson többé elõ. A testület szakértõi megkaphatnak minden dokumentumot a hatóságoktól és a vállalatoktól, illetve meghallgathatják a villamosipari cégek vezetõit.

Címkék: külföld