Kiderült, hova esett a mûhold

A Szamoa-szigetek térségében hatolt a légkörbe, darabjai 480-1300 kilométeres sávban szóródtak szét a Csendes-óceánban, messze a szárazföldtõl - állítja a NASA.

A Csendes-óceánba zuhantak szombaton a kiszolgált amerikai mûhold nagyobb darabjai, és károkat nem okoztak – erõsítette meg az amerikai ûrkutatási hivatal. A NASA a becsapódás utáni órákban is ezt valószínûsítette, de keddi tájékoztatásában már pontosabb információkkal is szolgált.

A busz nagyságú mûhold nagy része elégett a légkörben, s becslések szerint összesen a mûhold 495 kilónyi törmeléke érte el a Föld felszínét. A kaliforniai Vandenberg légitámaszponton mûködõ ûrközpont adatai szerint a mûhold 14,1. déli szélességi és 170,2. nyugati hosszúsági fokon, nagyjából a Szamoa-szigetek térségében hatolt be a légkörbe.

Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelõ mûhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery ûrrepülõgép szállította a világûrbe és állította Föld körüli pályára. A 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonnás mûhold legnagyobb “visszatérõ” darabja valószínûleg 136 kilós volt.

Címkék: külföld