Lemond a kormányfõ Dániában

Az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció kerül hatalomra.

Elismerte Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, hogy jobbközép kormánykoalíciója vereséget szenvedett a csütörtökön tartott parlamenti választásokon. A kormányfõ este már be is jelentette a TV2 dán tévécsatornának, hogy kormányának nincs parlamenti támogatottsága, ezért pénteken benyújtja lemondását a királynõnek.

A választások eredményeként az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció kerül hatalomra. A szociáldemokraták vezetõje, Helle Thorning-Schmidt pártja ünneplõ tagjai elõtt közölte, hogy a kormányba bevonják a Szociálliberális Pártot is.

A péntekre virradóra ismertetett legfrissebb részeredmények alapján a baloldali koalíció 92 mandátumot szerez a 179 tagú dán parlamentben, az eddig parlamenti kisebbségben – a populista Dán Néppárt külsõ támogatásával – kormányzó jobbközép koalíció pedig 87 helyet kap. Amennyiben a hivatalos végeredmény ezt megerõsíti, úgy tízéves jobboldali kormányzás után Helle Thorning-Schmidt lesz a következõ miniszterelnök, egyben az elsõ nõ a dán kormány élén.

Az új kormányra nagy feladat vár: január elsején hat hónapra Dánia veszi át az EU soros elnökségét. Az új kabinet visszavonhat néhány gazdasági megszorító intézkedést, amelyet Rasmussen kormánya vezetett be az európai adósságválság miatt.

Címkék: külföld