A Moody’s nekiment a franciáknak

A Moody's egy fokozattal "Aa2"-re rontotta "Aa1"-rõl a francia Crédit Agricole bankcsoport adósminõségi osztályzatát, és szintén egy fokozattal "Aa3"-ra "Aa2"-rõl a Société Générale adósbesorolását. A francia központi bank elnöke szerint a leértékelés "nem hír", illetve ha mégis, akkor "viszonylag jó hír".

A döntést a francia pénzintézetek görög államadósságnak való kitettségével indokolta hitelminõsítõ. A Moody’s június 15-én jelentette be, hogy figyelõlistára tette a Crédit Agricole-t, a Société Générale-t és a BNP Paribas-t is, a három legnagyobb francia bankcsoportot, mindhármat a görög kockázat miatt. A BNP Paribas vizsgálatát – a Moody’s közleménye szerint – még tovább folytatja.

A francia központi bank elnöke, Christian Noyer – egyszersmind a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja – a Moody’s döntésérõl azt mondta, hogy az “nem hír, nem újdonság” és nem valószínû, hogy a hitelminõsítõ döntése tovább rontaná a francia bankrészvények árfolyamát. “Viszonylag jó hír” ellenben az, hogy a leértékelés csak csekély volt, és mivel a Moody’s eddig magasabbra értékelte az étintett bankokat, mint a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings, most csak annyi történt, hogy a Moody’s osztályzata azonos vagy kissé még mindig jobb, mint a többi hitelminõsítõé – tette hozzá.

Szerinte a francia bankok értékelése azonos a többi európai nagybankéval. A francia bankoknak nincs szükségük tõkebevonásra a mostani kockázatok kezeléséhez, de állandóan növelniük kell tõkefedezetüket azért, hogy “a csúcson” maradjanak. A francia bankokat nem fenyegeti veszteség Görögország miatt, Franciaország gazdasági növekedési elõrejelzéseit sem kell rontani, hiszen – mint mondta – Görögország teljesíteni tudja kötelezettségeit, habár ehhez “minden lehetõ segítséget meg kell kapnia”.

Címkék: külföld