Síita zarándokokat mészároltak le Irakban

Huszonkét iraki síita zarándokot mészároltak le feltehetõen szunnita radikális iszlamista fegyveresek hétfõ este a nyugat-iraki el-Anbár tartományban - közölte a rendõrség.

A hívõk – 22 férfi és nyolc nõ – a dél-iraki Kerbelából utaztak Szíriába egy buszon és egy minibuszon. A fegyveresek a fõvárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra megállították a két jármûvet, leparancsolták róla a nõket, és a férfiakat a nagyobbik buszon elvitték a fõúttól néhány kilométerre. Ott leszállították, és egyenként agyonlõtték õket.

Irak 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodródott, mindennaposak voltak a szunnita és síita felekezetek egymás elleni támadásai. Akkoriban a sivatagban elterülõ el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára. Elõzõleg, hétfõ reggel a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvõ Baakúbában ismeretlenek lelõtték az as-Suhada mecset imámját. A gyilkosok hangtompítós fegyvert használtak.

A 63 éves szunnita hitszónok ismert volt arról, hogy rendszeresen ostorozta az al-Kaida terroristahálózatot. Noha sokkal kevesebb az erõszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban. Hétfõn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek.

Címkék: külföld