Háborús bűnösnek kegyelmezne Macedónia

Az Amesty International szerint az ország nemzetközi jogot sért.
Kapcsolódó cikkek

Megsérti a nemzetközi jogot Macedónia, ha a 2002-es amnesztiatörvényt alkalmazza négy háborús bűncselekmény ügyében – hangsúlyozta közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, a vonatkozó parlamenti döntés visszavonására szólítva fel a macedón törvényhozást.

A volt jugoszláv köztársaság parlamentje idén júliusban döntött úgy, hogy amnesztiát fog gyakorolni a délszláv háborús bűnök kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által a macedón igazságszolgáltatásnak visszaküldött ügyekben. A döntés értelmében megszűnik a nyomozás és az eljárás négy, a 2001-es macedóniai fegyveres konfliktus – az albán kisebbségnek bővebb jogokat követelő gerillák és a kormányerők összecsapásai – idején elkövetett háborús bűncselekmény ügyében.

“A parlament döntése egyértelműen ellentmond a nemzetközi jognak, és megfosztja az áldozatokat és hozzátartozóikat az igazságszolgáltatástól” – vélte Sian Jones, az AI Nyugat-Balkán-kutatója.

“Macedónia eleget kell tegyen nemzetközi kötelességeinek. A hatóságoknak pártatlanul és teljes körűen ki kell vizsgálniuk azokat az ügyeket, amelyeket az NT visszaküldött nekik, és biztosítaniuk kell, hogy mindazok, akik megszegték a nemzetközi humanitárius jogot, bíróság elé álljanak” – hangsúlyozta a szakértő az Amnesty csütörtöki keltezésű közleményében.

Jones szerint a kivizsgálandó ügyek között olyanok is vannak, amelyek a kormány egyes tagjait érintik.