Miniszoknyás tüntetők várják a pápát

A háborgók azt kifogásolják, hogy a spanyol állam közpénzt költ az egyházfő látogatására.
Kapcsolódó cikkek

Tünetők is várják majd XVI. Benedek pápát a kedden kezdődő madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó harmadik napján, hogy tiltakozzanak, amiért az állam vállalja a látogatás költségeit a gazdasági nehézségek idején.

A “felháborodottak” között van a Los Indignados (Méltatlankodók) nevű, főleg fiatalokból álló mozgalom, amelynek tagjai májusban megszállták a Madrid-belvárosi Puerta del Sol teret, hogy így tiltakozzanak a kormány kiadáscsökkentő intézkedései, a gazdasági bajok és a 21 százalékos munkanélküliség miatt.

A hatnapos esemény körüli feszültség csak nőtt kedden, miután a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy külföldi vegyészhallgatót azzal a gyanúval, hogy gáztámadást tervezett a pápa költséges fogadása miatt tüntetők ellen. Lefoglalták tőle a számítógépét és olyan kémiai leírásokat, amelyek nem kapcsolódnak tanulmányaihoz. A rendőrség azt állítja, a diák társakat toborzott magának ahhoz, hogy fojtó gázzal és más vegyületekkel támadják meg a tüntetőket szerdán.

De a pápai látogatást bírálják más ifjúsági szervezetek is, meleg, leszbikus és transznemű csoportok, ateisták, sőt egyes spanyol papok is, akik mind kifogásolják, hogy az állam közpénzt költ az egyházfő látogatására.