Minimum 36 japánt ölt meg a hőség

Legkevesebb 36-an haltak meg és közel 22 ezren szorultak kórházi kezelésre július eleje óta a Japánban tomboló hőhullám miatt a hivatalos statisztikák szerint.
Kapcsolódó cikkek

Csak csütörtökön négy ember – két földműves, egy biztonsági őr és egy építőmunkás – életét követelte a forróság. Több mint 900 ember került kórházba hipertermia (megemelkedett testhőmérséklet) tüneteivel, közülük körülbelül húszan súlyos állapotban a Kyodo japán hírügynökség szerint.

A természeti katasztrófákkal foglalkozó hivatal statisztikái szerint július eleje és augusztus első hete között a hőség halálos áldozatainak száma 32 volt.

A héten három egymást követő napon is 35 Celsius-fok feletti értéket mértek a hőmérők, ezért a helyi hatóságok – a fukusimai atombalesetre hivatkozva – a légkondicionálók használatának korlátozását kérték az emberektől az áramtakarékosság érdekében.

A márciusi pusztító földrengés és szökőár az elmúlt 25 év legsúlyosabb atomkatasztrófáját okozta a Fukusima-1 (Daiicsi) erőműben, s azóta Japán 54 atomreaktorának közel háromnegyedét leállították.