Nem félnek a norvégok

Helyszíni információink szerint Oslóban érezhető a gyász, de az emberek nem akarnak változtatni a biztonsághoz való viszonyukon. A régióban ritkán tapasztalt összetartozás érezhető.

Az fn.hu oslói forrásai szerint bár gyászos a hangulat a norvég fővárosban, azonban az emberek továbbra sem érzik, hogy a biztonsággal kapcsolatos előírásokon, szokásokon változtatni kéne. Azzal érvelnek, hogy ha a társadalom megváltozna, ezzel elismernék a terrorista győzelmét, akinek a célja valóban egy a jelenleginél jóval autokratább rendszer elérése volt.

Norvégiában élő olvasónk szerint a városban a pénteki mészárlást megelőzően alig lehetett rendőrt látni. Az emberek sokszor őrizetlenül hagyták értékeiket, semmiféle fenyegetettség érzésük nem volt.

Ez volt a válasz a fegyvertartás, a kémiai anyagok beszerzésének szigorítására, de még arra is, nem kellene-e több helikoptert beszereznie a norvég hatóságoknak, hogy legközelebb ütőképesebben legyenek képesek reagálni hasonló támadásokra. A helyiek magyarázata szerint, aki gyilkolni, robbantani akar, az ezután is képes lesz rá. Helyi forrásunk hozzátette, ez a kinti közvélemény, de hasonlóképpen fogalmaznak a kormányzati tisztségviselők és politikusok is a nyilatkozataikban.

Oslóban és a környező országokban egyperces néma csenddel emlékeztek a pénteki tömeggyilkosság áldozataira. Norvég informátorunk szerint ennek azért is van jelentősége, mert Dánia, Svédország és Norvégia között egyébként nem felhőtlen a hangulat, de most érezni lehetett, hogy a bajban összetartanak a régió országai.

Címkék: külföld