Slota: horthysta, fasiszta és náci-utánzó a magyar alkotmány

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke a „diktátort játszó” Orbántól, és „neofasiszta kormányától” félti országát.
Kapcsolódó cikkek

“A magyar alkotmány Ján Slota szerint világosan magán viseli annak a horthysta fasiszta alkotmánynak a jegyeit, amely sok mindenben hasonlított azokra a törvényekre, amelyeket Hitler alkalmazott a Harmadik Birodalomban” – írja a SITA pozsonyi kereskedelmi hírügynökség pénteken. Az ellenzéki politikus szerint az új magyar alkotmány megteremti a feltételeket Közép-Európa háború utáni elrendezésének megkérdőjelezésére.

Slota szerint a magyar parlament és „Orbán neofasiszta kormánya” a trianoni szerződés megszüntetését tűzte ki célul, és „mindent megtesznek” annak elérésére. „Az első célpont a Szlovák Köztársaság, amely a leggyengébb láncszem” – idézi a hírügynökség Slota szavai.

Ezzel kapcsolatban kritizálta Brüsszelt is, amely szerinte túlságosan finom kézzel bánt Orbánnal, aki „csak akkor hagy fel azzal, hogy Közép-Európa diktátorának szerepét játssza”, ha az európai intézmények keményebben lépnek fel vele szemben.

A politikus szerint országának „nem szabadna lebecsülni ezt a komoly problémát”, és foglalkoznia kellene Szlovákia védelmi képességeinek erősítésével. ”Mikor az ázsiai hordák leszármazottjának a gyomrában fogunk feloldódni, már késő lesz” – jelentette ki Slota.