Válságban több az öngyilkosság

Nem meglepő, de már kimutatható: a válságban leginkább érintett országokban megugrott az öngyilkosságok száma.

A szakemberek tíz ország – Magyarország, Ausztria, Finnország, Görögorzság, Írország, Hollandia, Nagy-Britannia, Csehország, Litvánia és Románia – lakosságának 65 évnél fiatalabb részét vizsgálták. A Cambridge-i Egyetem David Stuckler vezette csoportja a Lancet című tudományos folyóiratban közölte eredményeit.

Az öngyilkossági ráta a 2007-es adatokhoz képest 2008-ban kezdett felfelé kúszni, 1 százalékkal lett magasabb az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokban. A régebbi tagállamokban 7 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma a gazdasági válság kirobbanásával. A tendencia 2009-ben súlyosbodott, 5 százalékkal nőtt a ráta, egyedül Ausztriában csökkent.

Nagy-Britanniában 2007-ben még százezer lakosra 6,14 öngyilkosság jutott, 2008-ban már 6,75. Ez 10 százalékos növekedés, amely 2008-2009-ben stabilizálódott. A legerősebben – 17, illetve 13 százalékkal – Görögországban és Írországban nőtt az öngyilkosságok száma.

Az adatok azonban nem véglegesek – hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint több szempontot is figyelembe kell venni ilyen társadalmi folyamatokat elemezve.

A munkanélküliség növekedésével és az autóhasználat visszaszorulásával viszont csökkent a közúti halálozások száma, ez a jelenség különösen az “új” tagállamokban. Ennek következtében visszaszorult a donorszervek száma is.

Címkék: külföld