Boszorkányokra leltek az iráni kormányban

Szó szerint boszorkányüldözés zajlik Ahmadinezsád kabinetje ellen, de korrupciós vádak is elhangzottak. Az elnök védi az embereit.
Kapcsolódó cikkek

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán a kormány ülése után óva intett attól, hogy bárkit is őrizetbe vegyenek kormánya és az elnöki hivatal tagjai közül– – jelentette az iráni média.

A végrehajtó hatalom többtucatnyi másodvonalbeli illetékese – Ahmadinezsád szövetségesei – ellen indítottak eljárást az elmúlt hetekben különböző korrupciós ügyek és pénzügyi visszaélések vádjával.

“Kötelességem megvédeni a kabinetet. Ha a kabinethez nyúlnak, meg fogom védeni””– – jelentette ki Ahmadinezsád. „”A mi szempontunkból ezek a lépések politikai indítékúak, világos, hogy nyomást akarnak gyakorolni a kormányra””– – mondta az elnök.

Az államfő kabinetfőnöke és főtanácsadója, Eszfandijár Rahím Masaje több mint tíz közeli munkatársát vették őrizetbe korrupció, pénzügyi visszaélés, sőt „boszorkányság” vádjával. Közöttük van Mohammed Saríf Malekzadeh volt külügyminiszter-helyettes, akinek a kinevezése miatt a konzervatív vallási vezetők uralta parlament a héten kis híján menesztette Ali Akbar Szálehi külügyminisztert.

Az ultrakonzervatívok többször is nyomást gyakoroltak az általuk túl liberálisnak tartott kabinetfőnök menesztése érdekében, de az államfő erre mindeddig nem volt hajlandó.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, aki több ízben is nyugalomra szólított fel a konzervatív táborban, hétfőn kérte az igazságszolgáltatást, a politikai vezetőket és a médiát, hogy az ártatlanság vélelmére hivatkozva ne említsék név szerint a bírósági eljárásban érintett személyeket.

Az elmúlt hónapokban feszült a viszony az ország ultrakonzervatív vallási vezetői és Ahmadinezsád elnök között; elemzők ezt a 2012-es parlamenti választások és a 2013-as elnökválasztás közeledtével kapcsolatos hatalmi villongásokkal magyarázzák.