Elfogatóparancsot adnak ki Kadhafi ellen

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki a líbiai vezető ellen emberiesség elleni bűncselekmények miatt.
Kapcsolódó cikkek

A hágai bíróság Kadhafi mellett Szaif nevű fia, valamint a líbiai titkosszolgálat vezetője ellen adott ki elfogatóparancsot a február közepén kezdődött felkelés közben elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Ez a második alkalom, hogy a nemzetközi törvényszék hivatalban lévő államfő ellen adott ki elfogatóparancsot. 2009-ben a szudáni elnök volt az első, de őt azóta sem tartóztatták le.

Az elfogatóparancsok kiadását Luis Moreno-Ocampo, a bíróság ügyésze kezdeményezte líbiai tiltakozók “szándékos meggyilkolása” címén. Az elfogatóparancs kiadását bejelentő bíró szerint az ügyész által benyújtott bizonyítékok alapján elég okuk van azt hinni, hogy a három férfi bűnös civilek meggyilkolásában. Moreno-Ocampo május közepén nyújtotta be összegyűjtött bizonyítékait a bíróságnak, elfogatóparancs kiadását kérve. A főügyész arra számít, hogy még év vége előtt sikerül elfogni Kadhafit.

A líbiai harcokban több ezer ember halt meg eddig, nagyjából 650 ezren menekültek külföldre, és majdnem 250 ezer ember az országon belüli menekültnek számít, az ENSZ adatai szerint.