Kaotikus állapotok Jemenben

Ideiglenes elnöki tanács megalakításáról folynak egyeztetések Jemenben, hogy elejét vegyék a külföldön gyógykezelt államfő hazatérési kísérleteinek - közölték ellenzéki aktivisták.
Kapcsolódó cikkek

Megbeszélések vannak folyamatban az ideiglenes elnöki tanácsról, amelynek az összetételét a hét végén jelenthetik be – mondta a Forradalmi Ifjak nevű ellenzéki csoport szervezőbizottságának az egyik tagja. Ez a csoport a január vége óta Ali Abdalláh Száleh államelnök lemondását követelő mozgalomban alakult meg, és még a leghevesebb utcai harcok közepette is ülő demonstrációt tartott a főváros, Szanaa egyik terén.

A tanács tagjai a politikusok, az ellenzékiek, a törzsi vezetők és parlamenti képviselők közül kerülnek majd ki a terveik szerint. A hatalmat az államfő távollétében gyakorló Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnöknek a fiatalok 24 óra gondolkodási időt adtak annak eldöntésére, hogy be akar-e lépni a tanácsba.

Jemen déli részén hétfőn is összecsapások voltak vallási szélsőségesek és a katonaság között Zindzsibár városban. A helyi laktanyában mintegy 4 ezer katona védekezik a fanatikusok ellen, akik körülzárták őket. A feltehetően az al-Kaida terrorszervezethez tartozó fegyveresek május végén foglalták el a települést, amelyet “emírségük” fővárosává nyilvánítottak. A mintegy 80 ezer lakos közül 20 ezren elmenekültek. A katonaság 140 embert veszített, de a dandár parancsnoka telefonon közölte, hogy nem adják meg magukat.

A hadsereg erősítést küldött, de az nem tudott megérkezni, mert út közben több helyen is csapdát állítottak neki, és feltartóztatták.

Címkék: jemenal-kaida