Berlusconi komoly vereséget szenvedett

Minden fronton vereséget szenvedett az olasz jobbközép a helyhatósági választásokon. Bár a második forduló előtt Berlusconi médiaerejét is bevetette, ennek ellenére szinte minden fontos várost elvesztett a mögötte álló politikai tábor. A vereség az utódlás rendezésének kérdését is felszínre hozza. A baloldal előretörése azonban csalóka, a mindenhol egységbe forrt baloldali szavazótábor együtt győzni tudott, de a 2013-as választásokon távoli célnak látszik egy hasonló együttműködés. Ráadásul a mérsékelt baloldal kárára több helyen előretört a szélsőbal. Fini és a centristák jelöltjei nem tudtak labdába rúgni a voksoláson.

Milánóban hétfő este a dóm előtt sarló-kalapácsos zászlókat fújt a szél. A látvány azért is szokatlan az Észak fővárosában, mert bár 1945 és 1993 között ugyan mindig baloldali polgármestere volt a városnak, de mindig szocialista vagy szociáldemokrata, és sosem kommunista. Most a kommunizmussal kacérkodó SEL (Baloldal, Környezet, Szabadság) egyik politikusa győzte le Berlusconi bizalmasát, a várost öt év óta vezető Letizia Morattit.

Giuliano Pisapia előbb a baloldali előválasztásokon győzte le balközép ellenfelét, majd két hete az első fordulóban 48-41-re Moratti polgármester-asszonyt is felülmúlta. A második fordulóban Moratti hiába bízott a centrumszavazók másodlagos preferenciáiban, az évekig a Kommunista Újjászületés párt parlamenti képviselőjeként feltűnő Pisapia 55-45-re győzött. Győzelme szimbolikus: Berlusconi városa esett el.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Címkék: