Leállt egy dél-koreai atomerőmű

Dél-Koreában leállították az ország legrégibb atomerőművét, mert meghibásodott a létesítmény elektromos rendszere - közölte egy helyi tisztviselő.

Az üzemeltető közölte, hogy nem észleltek szivárgást a nukleáris erőműből.

A Kori atomerőmű egyes reaktora, amelyet 1978-ban helyeztek üzembe, kedd óta áll az elektromos rendszerében felfedezett hiba miatt, amelynek kijavítása péntekig is eltarthat – mondta egy neve elhallgatását kérő tisztviselő az erőműben. Kijelentette, hogy a hiba az erőművet árammal ellátó vezetékrendszerben keletkezett. Hangsúlyozta azonban, hogy nem a reaktor hibásodott meg.

A Kori erőmű reaktorának működési élettartama már meghaladta az eredetileg tervezett harminc évet, de egy átfogó felújítással azt egy újabb időszakra, 2017-ig meghosszabbították – írta a helyi sajtó.

Dél-Koreában nagy az aggodalom a szomszédos Japánban történt atomkatasztrófa miatt, illetve amiatt, hogy a mintegy ezer kilométerre a szabadba került nukleáris anyagok elérik-e az országot. További aggodalmat okoz az, hogy mennyire biztonságos az ország négy nukleáris erőművének 21 reaktora, amelyeknek életkora három hónaptól 33 évig terjed.

Dél-Korea egyes területei földrengés biztosak, évtizedek óta nem volt négyes fokozatúnál erősebb földmozgás. Helyi tisztviselők azt állítják, reaktoraikat úgy építették meg, hogy kiállják az országban esetleg előforduló természeti katasztrófákat.

Címkék: külföld