Kirúgták a tényeket közlő főszerkesztőt

Leváltották az egyik szíriai kormánylap, a Tisrin főszerkesztőjét, mert Szamira Maszalma egy arab műholdas televíziónak péntek este nyilatkozva kijelentette: a deraai véres eseményekért részben a biztonsági erők felelősek.

A dél-szíriai városban pénteken több ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök uralma ellen. A karhatalom a tömegbe lőtt, aminek következtében 37-en meghaltak különböző források szerint.

A főszerkesztő asszony a katari székhelyű al-Dzsazíra tv-nek adott interjújában úgy vélte: a biztonsági erők megszegték azt a parancsot, hogy ne lőjenek a tüntetőkre, ezért meg kell őket büntetni.

Maszalma gyakran jelent meg az elmúlt napokban az al-Dzsazíra képernyőjén. Lévén a hatalmon lévő rendszer egyik szócsövének vezetője, egyfajta a közvetítő szerepet vállalt a kormány és a felkelők között.

A deraai születésű Maszalma a kiegyezés híve volt, javasolta, hogy a szíriai vezetés, valamint az arab ország közéleti személyisége és az ellenzéki politikusok párbeszéd révén igyekezzenek megoldást találni a súlyosbodó belpolitikai válságra. Készséget fejezte ki arra is, hogy lapját egyfajta vitafórummá tegye. Ebben az esetben évtizedek óta először jelenhetnének meg az ellenzik erők elképzelései egy szíriai kormánylapban.

Címkék: külföld