Mi történt Egyiptomban csütörtökön?

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtök esti tévébeszédében az előzetes várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását elnöki tisztéről, hanem közölte, hogy hatalmi jogköreit átruházza alelnökére, Omar Szulejmánra. A Mubarak távozását követelőket a döntés tovább dühítette.

Mubarak bejelentés előtt néhány órával a Tahrír téren állomásozó katonák parancsnoka bejelentette a helyszínen a tüntető tömegnek, hogy “a mai napon minden kérésük teljesül”. Azután kezdett elterjedni a hír, miszerint az elnök beszédében bejelenti lemondását. A Tahrír téren ünnepelni kezdtek az emberek, mikor bejelentették, hogy Hoszni Mubarak este beszédet intéz az egyiptomi néphez. A legtöbben azt remélték, lemondását jelenti be az elnök. A lelkesedés és a remény érezhető volt: az emberek táncoltak, mosolyogtak, még a katonák is.

A bejelentésre várva azonban elterjedt a hír, miszerint Mubarak nem mond le, hanem átadja hatalma egy részét Omar Szulejmán alelnöknek. Mubarak beszédében újra kijelentette, hogy nem indul újra a szeptemberi választásokon, ám addig, a szabad választásokig a helyén marad. Az elnök beszédében sokszor utalt a külföldi erőkre, amelyek “diktálni” akarnak Egyiptomnak. Mubarak beszédében próbált az emberek nemzeti büszkeségére hatni: említette, hogy többször az életét kockáztatta hazájáért vadászpilótaként. Az elnök számos alkotmányos változtatást is bejelentett. A tömeget azonban ez nem hatotta meg: az emberek a levegőbe dobálták cipőiket, és azt skandálták továbbra is, hogy “El kell mennie!”. A felháborodott, csalódott és legfőképp mérges tömeg elindult az elnöki palota felé.

Ekkor kezdte beszédét Omár Szulejmán, Mubarak alelnöke az egyiptomi köztévében. Állítása szerint nyitva áll az ajtó a nemzeti párbeszéd előtt. Hozzátette, elismeri a fiatalok mozgalmának követeléseit, de civilizált párbeszédre kéri a tüntető tömegeket. Szabadságról és demokráciáról beszélt és a káosszal fenyegető anarchiától óvta az egyiptomiakat. Az alelnök a fiatalokat hősöknek nevezte és arra kérte őket, menjenek haza, dolgozzanak hazájukért. Felhívta a figyelmüket, ne hallgassanak a műholdas adások manipulációjára. Újra szóba kerül az egyiptomi nemzet nagysága és a közös jövő. Ezzel közel egy időben a Tahrír téren nyilatkozó tüntető elmondták: az emberek hajlandóak életüket áldozni a szabadságért és az igazságért. “Irány az elnöki palota. Mártírok leszünk mind, ha kell!” – skandálta a tömeg az Al Jazeera híradása szerint.

Nem sokkal éjfél előtt Egyiptom amerikai nagykövete is megerősítette a CNN-nek, hogy Hoszni Mubarak maradt a névleges elnök, de a valódi hatalmat átadta alelnöke, Omár Szulejmán kezébe. A tömeg kiábrándult és össze van zavarodva az eltérő kormányzati kijelentések kapcsán, hiszen Mubarak azt mondta marad, Egyiptom amerikai nagykövete viszont megerősítette, hogy Mubarak már csak névlegesen marad az állam élén, a tényleges hatalom Omár Szulejmán kezébe került. Közben egyre nőttek a kétségek azzal kapcsolatban, tulajdonképpen milyen jogokat is adott át Mubarak alelnökének. Hajnali egy óra tájban a kedélyek kezdtek lecsendesedni, az emberek lassan a péntekre meghirdetett tüntetésekre kezdtek készülődni.

Címkék: külföld