Azerbajdzsán komolyan fegyverkezik

Azerbajdzsán védelmi minisztere az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői előtt elismerte, hogy országa katonai előkészületekbe kezdett.

Azerbajdzsán mindezt a saját területének tekintett Hegyi-Karabah felszabadítása érdekében – adta hírül az ukrán TSZN televíziós híradóműsor.

Szafar Abijev védelmi miniszter ezt az örmény-azeri békefolyamatban közvetítő EBESZ-képviselők előtt jelentette be. Azerbajdzsán és Örményország 2008-ban Moszkvában kötött megállapodást a két ország közötti évtizedes – és sok esetben véres – konfliktus békés megoldásáról.

A Hegyi-Karabah Köztársaság egy vitatott státusú, zömében örmények által lakott terület Azerbajdzsán délnyugati részén, az örmény határ közelében. Mivel Örményország igényt tartott a szomszédos ország nemzetközileg elismert területén lévő tartományra, a Szovjetunió széthullása után háborús helyzet alakult ki a térségben. 1991 és 1994 között 30 ezren vesztették életüket a harcokban, és közel millióan menekültek el otthonaikból. Az akkor kötött tűzszünetet követően Karabah részben örmény fennhatóság alá került.

Mivel a tartomány lakosságának 95 százaléka örmény, a terület továbbra is Örményországhoz szeretne csatlakozni. Azerbajdzsán azonban hallani sem akar az elszakadásról.

“Soha nem fogunk engedményeket tenni országunk területi egységét illetően. Azerbajdzsán területi egysége sérthetetlen. Hegyi-Karabah soha nem kap függetlenséget” – szögezte le még 2008 januárjában Ilham Alijev azeri elnök.

Címkék: azerbajdzsán