Megérkezett az első ír mentőcsomag

Írország megkapta az euróövezeti mentőalapból odaítélt hitelcsomag első, 3,6 milliárdos részletét - tudta meg a dpa és a Reuters hírügynökség vasárnap, közelebbről meg nem nevezett brüsszeli forrásokból.

Az összeg több mint a minimumként jóváhagyott 3,3 milliárd euró. Az emelés azért vált lehetővé, mert a stabilitási alap, az EFSF január végi, ötéves lejáratú kötvénykibocsátása – amelyből a mostani részletet finanszírozták – jól sikerült, 5 milliárd eurót hozott.

A hitelfelvétel tényleges költsége 5,9 százalék Írország számára.
Dublin azért nem kapta meg a teljes összeget, mivel a mentőalapnak készpénzt kell tartalékolnia, hogy kedvező feltételek mellett jusson hitelhez a nemzetközi hitelpiacokon. Az Írországnak juttatott összegen felüli részt AAA minősítésű papírokba fekteti az alap.

Több, mint nyolcszoros túljegyzéssel és a hasonló lejáratú német államkötvények hozamánál 57 bázisponttal magasabb, 2,8 százalékos átlaghozammal zárult az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) első kötvénykibocsátása. Az euróövezet országainak megsegítésére létrehozott alap első kibocsátásán összesen 5 milliárd euró értékben adott el 2016. júliusi lejáratú kötvényt.

A 440 milliárd eurós alap létrehozásáról 2010. májusában, az európai adósságválság miatt döntött az Európai Unió.
A mostani kötvénykibocsátás, amelynek célja az ír mentőcsomag finanszírozása, fontos próbája volt az alap iránti befektetői bizalomnak.

A szigetország – összesen 85 milliárd eurós az IMF és az EU által közösen finanszírozott – mentőcsomagjához további két, egyenként 3-5 milliárd eurós EFSF kötvénykibocsátást hajthatnak végre az idén.

Az AAA-minősítésű alap adósságát valamennyi euróövezeti állam – az Európai Központi Bankban tartott tőkehányada 120 százalékának megfelelő arányban – garantálja. Így egy-egy euróövezeti ország államcsődje esetén sem marad fedezetlen adóssága az alapnak. Az EFSF az idén összesen legfeljebb 16,5 milliárd euró, míg jövőre 10 milliárd euró értékben bocsátana ki kötvényeket.

Címkék: külföld