Külföldiekre támadnak Kairóban

Házakat bontanak le, kirakatokat zúznak és fémcsövekkel dobálóznak a feldühödött fiatalok. Ha nyugati újságírót látnak, megtámadják és üldözőbe veszik, a külfödi turistáknak pedig nem javasolt az utcára lépni. Mubarak hívei és az elnök távozását követelő tüntetők közötti véres összecsapások sötétedés után is folytatódtak. Helyszíni beszámoló az fn.hu-n az egyiptomi zavargások kilencedik napjáról.

Egy japán fotóslány rohant be ide a szállodába menedéket keresni, mert amikor Mubarak hívei meglátták nála a fényképezőgépet, üldözőbe vették, a BBC és a CNN munkatársait pedig a szemem láttára verték meg – számolt be lapunknak Belényi Dániel újságíró, aki Kairó egyik belvárosi hosztelében lakik és az utcákat járva követi az eseményeket. Este nyolc után egy fokkal csendesebb a helyzet, de még mindig iszonyatos a tömeg az utcán. A fiatalok törnek-zúznak, házakat bontanak le, felmásznak a felállványozott épületekre és 5-6 méteres vascsöveket hajítanak le.

A hotelből szinte lehetetlen belvárosi internetes helyre eljutni, mindenhol Molotov-koktélokat dobálnak – számolt be Belényi Dániel. Mubarak hívei tudják, hogy a nyugati sajtó negatív hangnemben ír az elnökről, ezért több külföldi újságírót megvertek, sokaktól evették a kamerát vagy a fényképezőgépet. A hadsereg alapvetően nem avatkozik be, a fiataloknak nincs is bajuk a katonákkal, ők inkább a rendőröket gyűlölik, akikből egyet sem látni az utcákon – tette hozzá.

A két tábor verekedésében több százan megsebesültek. A hadsereg felhívta a tüntetőket az utcai megmozdulások beszüntetésére, de ők péntekre újabb nagy demonstrációt terveznek. Fontos fejlemény, hogy Kairó elutasítja az “azonnali átmenetet” célzó nyugati felhívásokat, az ellenzék egy része kész tárgyalni a hatalommal.

Mohamed Omárnak, az Európai Sajtófotó Ügynökség, az EPA sebesült, vérző fejű fotóriporterének segítenek katonák egy páncélozott szállítójármű tetején (Képgaléria!)

“Nem megyünk el innen, ő megy el!” – skandálták a tiltakozók még a hadseregnek a tüntetések befejezésére felszólító közleménye előtt. A tömeg láthatóan nem elégedett meg Mubarak keddi bejelentésével, hogy nem indul a szeptemberi elnökválasztáson, de hivatali idejét addig kitölti, s “egyiptomi földön fog meghalni”. Hírügynökségi beszámolók szeirnt a rendőrség mintegy húsz Mubarak-hívet választott le körülbelül ezer, demokráciát követelő tüntetőről. Az államfő mintegy félezer, más forrás szerint több ezer támogatója is felvonult.

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az al-Dzsazíra televízióban azt kérte a katonáktól, hogy “védjék meg az egyiptomi életeket”. El-Baradei a BBC brit tévének pedig úgy nyilatkozott, attól tart, hogy az események vérontásba torkollnak.

A hadsereg hazatérésre, a tüntetések abbahagyására felszólító közleménye dacára az egyiptomi kormányellenes tiltakozó mozgalom vezetői szerdán megismételték, hogy péntekre nagyszabású demonstrációt terveznek. “Tüntetni fogunk pénteken és több mint egymillió embert várunk az utcákra Egyiptom-szerte, hogy követeljük a rezsim bukását” – jelentette ki Imán Haszan, a Baradeit támogató kampány aktivistája. “Az utcára vonulunk ma és holnap is, de a péntek lesz a legnagyobb mozgósítás napja” – mondta egy aktivista.

Címkék: külföld