Rejtély, hogy hol tart az észak-koreai atomprogram

Peking előtt sem teljesen ismert Phenjan urándúsítási programjának előrehaladottsága - állította Cuj Tien-kaj kínai külügyminiszter-helyettes pénteken egy külpolitikai fórumon Pekingben.
Kapcsolódó cikkek

Cuj szerint a hatoldalú tárgyalások sokkal megfelelőbb színtere a Korai-félsziget nukleáris leszerelése kapcsán kialakult patthelyzet kezelésének, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A külügyminisztérium által szervezett eseményen megerősítette, hogy Peking elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tételében.

Phenjan legutóbb 2008-ben állt fel a hathatalmi megbeszélések tárgyalóasztalától, s bár az utóbbi időben rendre azt hangoztatja, hogy kész oda visszatérni, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea a megbeszélések újraindítását feltételekhez köti.

Washington teljes leszerelést követel Phenjantól, és az ellenőröknek szabad bejutást minden atomlétesítménybe, tehát nem csak a jongbjoni komplexumba. Feltételezések szerint ugyanis Észak-Korea több föld alatti létesítményt eltitkol, s nem csak urándúsító üzeme van, de plutónium előállítására alkalmas technológiával is rendelkezik.

Peking a legutóbbi – emberáldozatot követelő – Korea-közi fegyveres összetűzés után a hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli találkozójára, a tárgyalások és a párbeszéd folytatására tett javaslatot, amire eddig csupán Moszkva és Phenjan reagált pozitívan.

Címkék: észak-korea