Kijárási tilalom Tuniszban

A tunéziai kormány szerdán este nyolctól reggel hatig tartó kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban.

Az intézkedés előtt a Tuniszban tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be feloszlatásukra. A munkanélküliség és a korrupció elleni tiltakozás, amely az ország közepén kezdődött, a fővárosra is átterjedt. Ugyancsak szerdán egy vidéki városban a rendőrök agyonlőttek egy 23 éves tüntetőt.

Ugyancsak szerdán egy vidéki városban a rendőrök agyonlőttek egy 23 éves tüntetőt. A december közepén kezdődött lázongások halálos áldozatainak száma több tucatra rúg. A szerdai tuniszi megmozduláson több százan vettek részt. Köveket dobáltak, s a rendőrökkel is összecsaptak, mielőtt azok könnygázzal szétoszlatták, a környező utcákba kergették az egyik forgalmas kereszteződésből a tiltakozókat.
Néhány órával korábban Mohamed Gannusi kormányfő bejelentette Rafik Belhadzs Kászem belügyminiszter leváltását, s megígérte, hogy a múlt hét végén kezdődött zavargások során letartóztatottak többségét szabadon bocsátják. Azok maradnak továbbra is börtönben, akiknek a bűnössége bebizonyosodott.

A miniszterelnök közölte, hogy két vizsgálóbizottságot állítanak fel, egyrészt a rendbontások alatt elkövetett túlkapások, másrészt a hivatalos személyeket terhelő korrupció és hibák kivizsgálására. Azt is bejelentette, hogy a parlament csütörtökön rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a Zin el-Abidin ben Ali államfő által hétfőn bejelentett intézkedéseket. Ezek között szerepel az is, hogy két év alatt 300 ezer munkahelyet hoznak létre, elsősorban az egyetemekről kikerülők számára.

Címkék: külföld