Újabb vádat emeltek Timosenko ellen

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök bejelentette pénteken, hogy újabb vádat emelt ellene az ügyészség, ezúttal 960 ezer hrivnya (92 ezer euró) elsikkasztásért.

Ezt az összeget a kormány folyósította a nemzeti banknak egy olyan euróösszeg átváltására, amely az ukrán államkincstár számláján van elhelyezve – tette hozzá.

Hétfőn hatalommal való visszaéléssel vádolták meg Timosenkót. Az ügyészség szerint a miniszterelnöki posztot 2005-ben, majd 2007 és 2010 között betöltő politikus hűtlen kezeléssel gyanúsítható a széndioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összegek szabálytalan kormányzati felhasználása kapcsán. Már ki is hallgatták, és közölték vele, hogy nem hagyhatja el lakhelyét.

A gyanú szerint Timosenko kormánya 300 millió dollárnak megfelelő összeget használt fel szabálytalanul, amikor a nyugdíjkasszát töltötte föl vele. Ha a vád bebizonyosodik, 7-10 év börtön is kiszabható a volt miniszterelnökre.

A politikus abszurdnak minősítette a vádemelést a pártja által kiadott közleményben: „A pénzt a nyugdíjasoknak fizettem ki. Ez nem bűncselekmény az ukrán törvények értelmében.” Szerinte a vádemeléssel Viktor Janukovics államfő akar megszabadulni tőle, azaz legfőbb politikai vetélytársától.

Janukovics pénteken az ukrán televízióknak nyilatkozva azt mondta: nem biztos abban, hogy per indul Timosenko ellen, elképzelhető, hogy ártatlan.

Címkék: külföld