Kevés az esély az afganisztáni győzelemre

Kevés esély látszik az afganisztáni háború sikerére, hacsak Pakisztán nem képes felszámolni a két ország határán tevékenykedő felkelők bázisait – adta hírül a Reuters.
Kapcsolódó cikkek

A hírügynökség erről két frissen közzétett amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva számolt be. A The New York Times napilap által publikált, Afganisztánról és Pakisztánról szóló dokumentumok rámutattak: habár sikerült előrehaladást produkálni a háborúban, Pakisztán ellenállása a törzsi területeken tevékenykedő milíciák felszámolására továbbra is hatalmas kockázatot jelent.

A Fehér Ház kedden bejelentette: a háborús stratégia felülvizsgálatának értelmében csapaterősítéseikkel jelentős haladást értek el a kilencéves háború során. Barack Obama elnök tavaly 30 ezer fős csapaterősítést rendelt el, a tálib harcosok visszaszorításának céljával.

A The New York Times értesülése szerint magas beosztású amerikai katonai vezetők, illetve a Pentagon több tagja is elavultnak titulálta a hírszerzési jelentéseket. Kifogásolták továbbá, hogy azokat washingtoni elemzők készítették, akik mindössze egy rövid időt töltöttek a háború helyszínén.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kilenc éve kezdődött az afganisztáni háború (Kitekintő.hu)

Címkék: afganisztán