Tüntetések az orosz Alkotmány Napján

Moszkvában a polgármesterek választhatóságáért, Szentpéterváron pedig Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött olajmágnás mellett tüntettek vasárnap, az oroszországi Alkotmány napján.
Kapcsolódó cikkek

Krasznodarban környezetvédők, kommunisták és liberálisok közös tüntetésen léptek fel egy természetvédelmi terület óvása érdekében, a Don menti Rosztovban pedig a bűnözés elleni tiltakozásul zárt le több főútvonalat néhány száz egyetemista.

Moszkvában a Puskin téren a “Harag napja” nevű ismétlődő tüntetést tartották vasárnap: ezen rendszeresen követelik, hogy újra választhatók legyenek a polgármesterek, amit Vlagyimir Putyin elnöksége idején megszüntettek, és rendszerint követelik a kormány lemondását is. Ezúttal is előállították Szergej Udalcovot, az egyik fő szervezőt, mert arra szólította fel a résztvevőket, hogy vonuljanak a polgármesteri hivatalhoz. Udalcov előállítását követően többen a hivatalhoz vonultak, majd a helyileg illetékes rendőrség felé tartottak, s a rendőrök ezt megpróbálták megakadályozni.

A szombati moszkvai zavargásoknak – amelyeken egy december 6-án megölt fociszurkoló halála miatt tüntettek -, vasárnap több utójátéka is volt. Egy csoport agresszívan viselkedett és botrányt rendezett egy metróállomáson.

A nap folyamán a fociszurkolók szövetségei, a rendőrség és az ellenzék egyaránt úgy értékelte, hogy a szombati belvárosi akció során a nacionalisták használták fel a szurkolókat. A rendőrség ígérte a tüntetéseket kiváltó gyilkossági ügy felderítését.

A szentpétervári tüntetést az ellenzéki Egyesült Állampolgári Front szervezte az Alkotmány napja alkalmából. A szokatlanul nagy létszámú résztvevő – mintegy ezer fő -, szabadságot követelt Hodorkovszkijnak, a Yukos (Jukosz) egykori kőolaj-konszern főrészvényesének, és jelszavakat skandált, például: “Az ítélet Hodorkovszkijra ítélet a jövőre!”, és “Amíg összetartunk, legyőzhetetlenek vagyunk!”.