Összecsaptak a rendőrök és a diákok Athénban

Fiatalok tucatjai csaptak össze rendőrökkel hétfőn Athén központjában diákok, tanárok, szakszervezetek és baloldali csoportok tüntetésén.
Kapcsolódó cikkek

A demonstrációt egy 15 éves fiú emlékére szervezték, akit éppen két évvel ezelőtt lőtt le egy rendőr.

Már a több ezres demonstráció kezdetén kiváltak kisebb sisakos és csuklyás csoportok, s kövekkel, farudakkal támadtak bankok és üzletek kirakatüvegeire. A parlament közelébe érve egy luxusszálloda környékét kezdték kaviccsal dobálni – egy gyújtópalackot is hajítottak felé -, valamint az akkor kialakított rendőrkordon irányába is hajigáltak. A rohamrendőrök ezután visszaszorították őket.

A tüntetők nagy része addig nyugodtan haladt a parlament felé, “Görögország nem protektorátus” jelszót hangoztatva, az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a pénzügyi mentőcsomag fejében gyakorolt gyámkodására utalva. “IMF kifelé” – volt olvasható a transzparenseken is.

A gyilkos lövést leadó rendőr ügyét kilenc hónapon át tárgyalták, s a 38 éves vádlottat ez év októberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, megállapítva, hogy szándékosan lőtt az áldozatra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Görögország: kitették a “megtelt” táblát (Kitekintő.hu)

Címkék: görögország