XVI. Benedek: brutális volt az erőszak

XVI. Benedek pápa elítélte az egyik legfőbb bagdadi katolikus templomban elkövetett gyilkos merényletet, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy eszközölje ki a békét a közel-keleti térségben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai vasárnap az istentisztelet alatt foglalták el a bagdadi, szíriai szertartású katolikus Miasszonyunk-templomot, az iraki főváros katolikus közösségének egyik fő szent helyét, túszul ejtve a teljes gyülekezetet. Ezután az Iraki biztonsági erők megostromolták és visszafoglalták a templomot. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok a túszejtés során vagy a mentőakció közben veszítették-e életüket.

A katolikus egyházfő ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a meggyilkolt 52 hívő között két pap is volt. Dolgozószobája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt híveket megáldva a pápa azt is mondta, hogy imádkozik “ennek az abszurd erőszaknak az áldozataiért”, amely annál kegyetlenebb, minthogy “az Isten házában összegyűlt fegyvertelen embereket vett célba”.

Az egyházfő új nemzetközi és iraki erőfeszítéseket sürgetett az erőszak beszüntetésére. Azt mondta, újra ki akarja nyilvánítani szolidaritását a közel-keleti keresztény közösséggel, és bátorítani akarja az ottani hívőket, “legyenek erősek és biztosak a reménységben”.

“Az erőszak ilyen brutális megnyilvánulásaival szembesülve, amelyek továbbra is szétszakítják a Közel-Kelet népeit, szeretném megújítani szívből jövő békefelhívásomat” – mondta XVI. Benedek.

A pápa felhívása mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy befejeződött a Vatikánban a közel-keleti püspökök kéthetes szinódusa, amelyet a muzulmán tengerben élő kis keresztény közösség támogatásának szenteltek. A találkozón az iraki püspökök egyebek között felpanaszolták, hogy híveik nagy erőszaknak vannak kitéve.

Címkék: külföld