Az USA szemet hunyt a kínzások felett

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "a leghatározottabban elítélte", hogy a WikiLeaks oknyomozó honlap kiszivárogtatott bizonyos információkat az iraki háborúval kapcsolatban - tudósít a BBC.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió már péntek este, az embargóról való megállapodást megsértve megszellőztette a WikiLeaks dokumentumait, amelyek szerint az Egyesült Államoknak tudomása volt arról, hogy iraki rendőrök és katonák iraki őrizeteseket kínoztak meg, de “fedezte” az iraki erőket.

A titkos amerikai dokumentumból az is kiderül: az amerikai invázió kezdete, 2003 márciusa óta tavaly év végéig legalább 109 ezer ember vesztette életét az erőszakcselekményekben, s csaknem kétharmaduk – 63 százalékuk – polgári személy volt.

Ezután több nemzetközi sajtóorgánum is – amely megkapta a honlaptól a csaknem 400 ezer NATO-dokumentumot – részleteket közölt az anyagokból, amelyek feltételezhetően ugyanattól az amerikai elemzőtől juthattak az oknyomozó honlaphoz, aki ez év elején az afganisztáni háborúról szivárogtatott ki anyagokat.
A brit Guardian című napilap például péntek este, a honlapján arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az iraki rendőrök és katonák által elkövetett kínzások, erőszakcselekmények és gyilkosságok százait nem vizsgáltatta ki. Új információ az is, hogy a hírhedt bagdadi incidensbe keveredett amerikai harci helikopter előzőleg a magukat már megadni akaró iraki lázadókat ölt meg.

Több mint 15 ezer halt meg ki nem derített incidensekben, s habár az amerikai és a brit hatóságok szerint az iraki hadműveletek polgári áldozatairól nem készült hivatalos statisztika, de a napi jelentések szerint a 109 ezer halottból 66.081 volt civil. Az útszéli robbantásos merényletekben 31.780 ember vesztette életét, míg a vallási villongásoknak csaknem 35 ezer halálos áldozata volt.

Clinton nyilatkozata szerint megengedhetetlen, hogy egyének vagy szervezetek bármiféle olyan információt tegyenek közzé, amelyek “embereink és szövetségeseink állampolgárainak életét veszélyezteti”.

Címkék: külföld