Chilén a világ szeme

Az egész világ Chilére figyel, amint 69 nap fogság után ma hajnalban elkezdték a bányászok felszínre hozatalát. Kövesse az fn.hu-n az emberiség történelmében példátlan mentési akciót.


21:50 Estére minden bányász otthon lehet

Chilei idő szerint a nap végére felszínre kerülhet mind a 33 vájár, akik immár 69. napja egy beomlott chilei bánya foglyai – közölte szerda délután Laurence Golborne bányászati miniszter. Már 21 embert mentettek ki.

18:40 A bányászok fele szabad

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár felét már sikeresen felszínre hozták. A tizenhetedik kimentett bányászt 13 órával az elsőként felszínre hozott társa után hozta fel a speciális mentőkabin. Omar Reygadas 56 éves, s hat gyereke van. Három évtizede dolgozik különböző bányákban. A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.

16:57 “Mostmár élvezheted az életet”

Újabb bányászt húztak ki a mentőkapszulában, ő a tizennegyedik a sorban. Víctor Zamora Buguenonak egy földrengés elpusztította az előző munkahelyét, ezért érkezett a bányához, de nem kellett volna lent tartókodnia a balesetkor, mert járművezető volt. Bugueno kezet fogott a chilei elnökkel, aki annyit mondott neki: “Mostantól jó életed lesz a feleségeddel.”

16: 33 A vártnál gyorsabban haladnak

A chilei elnök, Sebastian Pinera úgy véli, hogy ha minden rendben megy és nem merülnek fel váratlan problémák, akkor akár 7-8 órán belül befejeződhet a mentés. Negyven percenkét fel tudunk hozni egy embert, a vártnál gyorsabban haladunk – jelentette ki.

16:19 A tizenharmadik bányász is megérkezett

A 27 éves Carlos Barrios még csak 20 hónapja kezdte a bányászatot. A kapszulából kilépve családja várta, köztük ötéves kisfia. A focirajongó és aktív játékos Carlost társaihoz hasonlóan rögtön kórházba szállították.

15: 31 “Készítsenek fotót, kérem”

A tizenkettedikként szabaduló Edison Peña minden nap 10 km-t futott a rendelkezésre álló helyen. Kedven előadójának, Elvis Presleynek a számait hallgatta a mélyésgben. Felérve annyit mondott: “Köszönjük Istennek, hogy életben vagyunk!”
Megölelte feleségét és arra kérte a riportereket, hogy készítsenek róla fotót.

Mario Sepulveda ünnepel szabadulása után, másodikként érkezett a felszínre

14: 50 A tizenegyedik a “zenész”

A tizenegyedik bányász Jorge Galleguillos, akit csak “zenészként” emlegetnek. Jorge gitárt kért a mentőalakulatoktól, amikor megtalálták őket, de mivel a hangszer leeresztéséhez nem volt elég széles az akna, lemezeket és lejátszót küldtek neki.

14:40

Evo Morales bolíviai elnök megérkezett a helyszínre

14: 35: A tizedik bányász is megérkezett

A tizedik bányász, Alex Vega is megérkezett a felszínre. A 31 éves férfi magas vérnyomással küzd és valószínűleg kórházi ápolásra szorul. Vega a győzelem jelét mutatta, amint kiszállt a kapszulából és keresztet vetett. Felesége kamerára vette férje szabadulásáz és megtiltotta neki, hogy valaha is újra bányában dolgozzon.

14:30 Másodpercenként 1 métert tesz meg kabin

Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentési folyamatot. Az akció eddig teljes sikerrel, zökkenőmentesen zajlott, ezért a mentés vezetői szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény megörökítésére. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin közlekedik, de végül eltávolították a lobogót. “Ez a mentőakció olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra, hogy elrejtsük a világ elől – jelentette ki ragyogó arccal Sebastian Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján.

A chilei nemzeti lobogót idéző fehér, kék és piros színre festett mentőkapszulát spanyolul Fénix 2 névre keresztelték a hamvaiból feltámadó mitikus madár után. A kabin másodpercenként átlagosan egy métert tesz meg, de szükség esetén – ha úgy ítélik meg, hogy a benne tartózkodó bányászt mielőbb felszínre kell hozni – az eszközt fel tudják gyorsítani három méter másodpercenkénti sebességre – közölte Jaime Manalich egészségügyi miniszter.

13:52 A kilencedik a legidősebb

Kilencedikként szabadították ki a csapat legidősebb tagját, a 63 éves Mario Gomezt, aki – miután kilépett a kabinból – hálája és megkönnyebbülése kifejezéseként egy chilei zászlót szorongatva térdre rogyott. Gomez, aki 12 éves kora óta bányában dolgozik, a vájárok körében gyakori tüdőbetegségben, szilikózisban szenved. A sorban utána következő bányászok is valamilyen egészségügyi problémával – magas vérnyomással, cukorbetegséggel, bőrproblémákkal – küzdenek.

12:32 “Azt szeretném, ha továbbra is úgy kezelnétek, mint egy bányászt”

Amíg lent voltam, az Isten és az Ördög harcot vívott egymással, a végén Isten győzőtt – nyilatkozta Maria Sepulveda a chilei tévének, hozzátéve, hogy a bányászok munkakörülményeit javítani kell, a történtek után semmi nem maradhat a régiben.

“Azt szeretném, ha úgy kezelnétek, ami vagyok – csak egy bányász. Folytatni fogom a munkát, mert ez az életem” – mondta a sötét szemüveget viselő férfi. “Nagyon sokáig szeretnék élni, hogy minél több időt tölthessek a családommal” – tette hozzá arra utalva, hogy egy második esélyt kapott az élettől. A bányász beszédét a BBC közvetítette.

12:18 Már nyolcan vannak fent

Hamar felért a nyolcadik bányász, aki miután megölelte a körülötte állókat, lefeküdt egy hordágyra, és mutató- és középső ujját egyszerre feltartva fejezi ki örömét. Claudio Lagost csak “dohányosként” emlegették, mert cigarettát kért a mentőcsoporttól, amikor két hónapja árjuk találtak. Maga a bányaügyi miniszter válaszolt neki, és nikotintapaszokat ajánlott, de Lagos ragaszkodott a cigihez.

11:50: Megérkezett a hatodik és hetedik bányász

Osman Araya hatodikként érkezett a felszínre, először kezet fogott a metőalakulatok vezetőivel, majd feleségéhez lépett. A négy gyermekes Araya csak néhány percet töltött rokonaival, mert rögtön az orvosokhoz vitték.

A chileiek is aggódnak, akárcsak a hozzátartozók

Jose Ojeda hetedikként érkezett a felszínre. Ő volt az, aki papírcetlin tudatta a világgal, hogy életben vannak mind a 33-an 17 nappal azt kvöetően, hogy augusztus 5-én rájuk omlott a bánya. Ojeda a chilei zászlót lobogtatta, elsőként mostohalányához lépett oda, akit könnyekkel küszködve átölelt.

11:18: Nagy nyomás nehezedik a kiszabadultakra

Brandon Fisher, a mentési munkálatok dandárját, a mentőalagút fúrását végző Center Rock vállalat elnöke úgy nyilatkozott, hogy erősen kételkedik abban, hogy a bányászok barátsága kibírná a médiafigyelem és persze az így szerephez jutó pénz miatti nyomást, amelyet sokszor a családon belüli kapcsolatok is megsínylenek. A problémát illetően rendelkezik már némi tapasztalattal: a cég 2002-ben egy pennsylvaniai bányakatasztrófa mentési munkálataiban vett részt, és felszínre hozott kilenc férfit, akiket tévékamerák hada fogadott megmenekülésük pillanatában. Az intenzív médiaérdeklődés után azonban egyes esetekben a családi és baráti kapcsolatok nem bírták a nyomást.

Carlos Mamani Soliz bolíviai bányász letérdel, hogy köszönetet mondjon az anyaföldnek, miután a felszínre érkezett a tárnából KÉPGALÉRIA!

10:45: Pszichológusok foglalkoznak velük

A chilei kormány megígérte, hogy legalább hat hónapon keresztül pszichológiai segítséget biztosítanak a 33 bányásznak. Jaime Manalich egészségügyi miniszter szerint a vájárok közötti egység, a kialakult fegyelmezett csapatmunka nagy segítséget jelent majd az új kihívások kezelésében, és a legtöbb hozzátartozó is azt reméli, hogy a 33-ak a föld mélyén együtt átélt ijesztő pillanatok és hosszú órák után a jövőben igazi támaszt nyújthatnak majd egymásnak.

10:38: Nem lesznek anyagi gondjaik

Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a többhetes föld alatti fogság után a külvilágba visszatérő bányászoknál, akiket valóságos “sztárként”, hősként ünnepelnek. Anyagi gondjaik várhatóan nem lesznek, hiszen filmesek és könyvírók hada akar pénzt csinálni történetükből. A magyar származású chilei bányatulajdonos, Leonardo Farkas a 33 bányász családjainak egy-egy 10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében, ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i bánya tulajdonosai ellen.

10:35: Megérkezett az ötödik bányász

Megérkezett a felszínre az ötödik bányász, aki a mélyben rekedtek között a legfiatalabb, 19 éves. Jimmy Sáncheznek éppen néhány héttel a tárnaomlás előtt született meg az első gyermeke.

10:10: Moralest is a helyszínre várják

A hatóságok szerint minden órában egy-egy újabb bányászt hozhatnak fel. A nap folyamán Evo Morales bolíviai elnök is a helyszínre érkezik, hogy találkozzon a 33 bányász közül az egyetlen bolíviai állampolgárral, Carlos Mamanival.

9:30 Eldöntötték, ki legyen az utolsó

A hatóságok remélik, hogy ezt követően felgyorsulhat a mentés, ami másfél-két napot vehet igénybe. Eldöntötték, hogy Luis Urzua csoportvezető lesz az utolsó, akit felhoznak. Urzua bebizonyította, hogy valódi vezető egyéniség, mert nagy szerepe volt abban, hogy a bányászok megőrizzék lélekjelenlétüket az alatt a 17 nap alatt, amíg nem volt kapcsolatuk a külvilággal.

Florencio Ávalos chilei bányászt megöleli Sebastian Pinera chilei elnök KÉPGALÉRIA!(MTI/EPA)

9:00 Történelmi esemény

Az emberiség történetében egyedülállónak nevezte a chilei bányában zajló mentési akciót az ország elnöke, Sebastian Pinera, aki szerint a mentés felér egy csodával.

“A mélyben rekedt bányászok esete – a februári földrengéshez hasonlóan – megmutatta, hogy ha Chile összefog, hatalmas dolgokat képes véghez vinni” – mondta az államfő, aki megjelent a San José-i bányánál a felszínre érkező bányászok fogadására.
Közben kitörő örömmel fogadták a rokonok és barátok a harmadik és a negyedik bányászt is, akiket sikeresen felhoztak a mélyből a speciális mentőkabinban.

A negyedik kimentett bányász, Carlos Mamani a mélyben rekedt vájárok között az egyetlen bolíviai állampolgár.

Képgalériánkból kiderül, mi zajlik a helyszínen!

7:00 A második is a felszínre ért

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda Espina villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is – minden nehézség nélkül a felszínen volt. Espina – miután megölelte feleségét – emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek.

A BBC helyszíni tudósítója pedig azt mesélte, hogy a másodikként érkező Mario Sepulveda is tökéletes szellemi és fizikai állapotban jelent meg, és még arra is jutott ereje, hogy viccelődjön, illetve dalra buzdítsa a mentőcsoportot.

5:30 Kimentették az első bányászt

Sikerrel kimenekítettek az első bányászt, a 31 éves műszakvezető, Florencio Ávalosat, ki 600 méteres mélységben rekedt a Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában, egy augusztus 5-én történt omlás miatt. A katasztrófa következtében 33 bányász várt 69 napot arra, hogy a Phoenix mentőkapszula leérkezzen hozzájuk.

Nagy volt az öröm a földön, ahol az első szabadulót a családtagok és a barátok, valamint az újságírók hada mellett Sebastián Pinera chilei, továbbá Evo Morales bolíviai elnök is fogadta. Pinera azt is kijelentette, hogy soha nem látott még fiút így örülni az édesapjának.

Címkék: külföld