Andor: az EU jelentősen támogatni fogja a romákat

Az Európai Unión belül továbbra is jellemző lesz a romák migrációja, fogadásukra és integrálásukra fel kell készülni -mondta Andor László.

Az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és felzárkóztatási biztosa a romák uniós alapokból történő felzárkóztatásáról rendezett konferencián vett részt és szólalt fel Bukarestben.

Andor elmondta: a franciaországi események felgyorsították azt a munkát, amely a romák felzárkóztatását és a társadalomba való integrálódását tűzi ki célul. Hangsúlyozta: a pénzügyi válság és recesszió miatt egész Európában bekövetkezett foglalkoztatási válság a cigány lakosságot különösképpen sújtja, mivel jellemzően alacsony képzettségű társadalmi csoportról van szó, s körükben erősödött a gettósodás. “Ezek a viszonyok elfogadhatatlanok” – szögezte le a biztos.

Romániában él a legnagyobb lélekszámú cigány népesség az Európai Unió országai közül, ennek következtében itt a legnagyobbak a kihívások – tette hozzá a magyar biztos.

“Mi nem gondoljuk azt, hogy európai állampolgárok nagy számban való kitoloncolása a jövőben bármilyen formában gyakorlattá válhatna vagy elfogadható lenne” – mondta a biztos. A konferencián a biztos arról is beszélt, hogy várhatóan még az év vége előtt előterjeszti első jelentését az a munkacsoport, amely a roma integrációt elősegíteni hivatott EU-források felhasználását ellenőrzi.

Rámutatott: több olyan terület, ahol hatékony fellépésre van szükség – így például a foglalkoztatásban, az oktatásban, a lakásügy területén vagy az egészségügyben – tagállami hatáskörbe tartozik. Az EU ugyanakkor jelentős támogatást fog nyújtani – tette hozzá.