A kormánykoalíció győzött a svéd választásokon

A kormányzó jobbközép koalíció győzött a svéd parlamenti választásokon, de elvesztette eddigi abszolút többségét a törvényhozásban, amelybe bekerült viszont egy szélsőjobboldali párt.

Eszerint a négypárti kormánykoalíció 172 mandátumot kapott a 349 fős parlamentben. A szociáldemokraták vezette baloldali ellenzék 157, az új jobboldali populista, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) nevű párt pedig 20 képviselői helyre számíthat.

Mivel a jobbközép kormánykoalíció elvesztette eddigi abszolút többségét, az SD egyes kommentárok szerint a királycsináló szerepébe kerülhet.

Fredrik Reinfeldt miniszterelnök híveinek stockholmi nagygyűlésén kijelentette, hogy a kormánykoalíció a választások után is hivatalban marad. Reinfeldt kész kisebbségi kormányt alakítani, de előbb megkeresi a baloldali ellenzéki Zöld Pártot a parlamenti többség biztosítása érdekében.

Amennyiben Reinfeldtet ismét kormányfővé választják, úgy ő lesz az ország történetében az első hivatalban lévő jobbközép miniszterelnök, aki lehetőséget kapott az újrázásra.

Címkék: svédország