Szlovéniában több ezren maradtak áram nélkül

Szlovéniában több ezer ember maradt áram nélkül vagy kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát a hétvégén a heves esőzések és viharok okozta áradások miatt.
Kapcsolódó cikkek

A keleti országrészben riadókészültséget rendeltek el szombaton, miután a Száva és a Krka folyó kilépett a medréből. A Ljubljanától 90 kilométerre keletre fekvő Lasko várost az ár teljesen elvágta a külvilágtól, a településre vezető valamennyi utat le kellett zárni. Több mint 30 ház került víz alá, köztük több középület és gazdasági épület. Vransko településen egy hidat elöntött a víz. A közép-szlovéniai Zagorje térségében öt házat kellett kiüríteni földcsuszamlás miatt. A fővárost átszelő két folyó, a Ljubljanica és a Gradascica több városrészt elöntött Ljubljana délnyugati részében, ahol 3600 ember maradt áram nélkül – jelentette a helyi média. Nyugat-Szlovéniában a Vipava folyó szombat este ismét kilépett a medréből. Korábban a víz már 40 házat elárasztott Miren-Kostanjevica településen.

A polgárvédelem arra figyelmeztette az embereket, hogy ne menjenek rá a víz alá került járdákra és utakra, mert az ár sok helyen elmosta a csatornafedeleket. A zavaros vízben nem látszódnak a csatornanyílások, így azokba könnyen belezuhanhat valaki.

Vasárnapra virradó éjszaka rosszabbodott az árvízhelyzet, a folyók vízszintje emelkedett. Több száz tűzoltó és katona vesz részt a mentési munkálatokban. Robert Kus kormányszóvivő azt mondta, az esőzés várhatóan alábbhagy, és hamarosan elkezdhet csökkenni a vízszint.

Címkék: árvízszlovénia