Csaltak a szerbiai kisebbségi választói névjegyzékekkel

A szerb adatvédelmi biztos szerint tömeges csalások történtek, a Magyar Nemzeti Tanács szerint ez nem befolyásolta a választást.

Rodoljub Sabics szerbiai adatvédelmi biztos szerint tömeges csalások történtek a kisebbségi választói névjegyzékek összeállításakor,de Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke (MNT)szerint ez nem befolyásolta a kisebbségi nemzeti tanácsok megválasztását – írta a Vajdaság Ma hírportál.

Szerbiában június 6-án választották meg az országban élő kisebbségeknek részleges kulturális autonómiát nyújtó nemzeti tanácsokat. Szavazati jogukkal azok a kisebbségiek élhettek, akik önként feliratkoztak a kisebbségi választói névjegyzékbe. A Vajdasági Magyar Demokrata Párt azért nem vett részt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megválasztásában, mert a szerb állam feladatának tartotta, hogy összeállítsa a kisebbségi választói névjegyzéket. Azt is bírálta a párt, hogy a listára levélben is fel lehetett iratkozni.

Rodoljub Sabics szerbiai adatvédelmi biztos a Vajdaság Ma hírportálnak még kedden úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatai alapján feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, választópolgárok személyi adataival való visszaélés alapos gyanúja miatt.

Ajánlott link: Senki sem került akarata ellenére a magyar választói névjegyzékre (vajdaságma.info)