Elsüllyedt egy komp Indonéziában

Legkevesebb tízen meghaltak, több mint húszan pedig eltűntek, amikor egy komp elsüllyedt hétfőn Indonézia keleti részén - közölték rendőri források.

A komp helyi idő szerint reggel kilenckor szenvedett balesetet, nem sokkal azután, hogy elhagyta a Flores szigetcsoporthoz tartozó Adonara kikötőjét. A vízi jármű az erős hullámzás miatt felborult, a rajta utazó mintegy ötven ember közül legalább tíz meghalt, tizenhatot kimentettek. Az esetleges túlélők után tovább folyik a keresés.

A hajóbalesetek nem ritkák a több mint 17 ezer szigetből álló, 234 millió lakosú Indonéziában, ahol a komp az egyik legfontosabb közlekedési eszköz. 2009 januárjában mintegy 300 ember halt meg, amikor egy komp elsüllyedt Sulawesi (Celebesz) és Borneó szigete között. Egy három évvel korábbi balesetben több mint 400 ember vesztette életét Jáva szigete közelében.

A sok esetben elavult és túlterhelt hajók fedélzetén nincs megfelelő mennyiségű védőfelszerelés. A kormány már többször elkötelezte magát a biztonsági előírások szigorítása és a közlekedés színvonalának emelése mellett.

Címkék: külföld