Grúzia lefoglalt egy Abháziába tartó hajót

A grúz parti őrség feltartóztatott és lefoglalt csütörtökön egy a kaukázusi ország szakadár tartományába, Abháziába tartó ukrán teherhajót, legénységét pedig őrizetbe vette.
Kapcsolódó cikkek

A parti őrség egyik tisztje elmondta: lefoglalták a teherhajót, mert a vonatkozó szabályokat megszegve behatolt Abházia, “a megszállás alatt lévő grúz terület” parti vizeire.

A hajón 13 fős legénység tartózkodott: 12 ukrán és egy orosz tengerész. A búzát szállító járművet az Abháziától délre fekvő Poti fekete-tengeri grúz kikötőbe irányították.

A grúz hatóságok büntetőeljárását kockáztatják azok a külföldiek, akik a tbiliszi kormány engedélye nélkül lépnek e két területre. Grúzia tavaly nyáron 24 év börtönbüntetésre ítélt egy török hajóskapitányt, mert egy tartályhajóval Abháziába tartott, majd Ankara nyomására gyorsan elengedte.

Abházia és Dél-Oszétia még a kilencvenes évek elején kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Oroszország a Grúziával 2008 augusztusában vívott villámháború után – a nemzetközi közösség rosszallása ellenére – elismert. A két terület minden téren, így katonailag is élvezi Moszkva támogatását.

Címkék: grúziaabházia