Iráni kémügy – Teherán szerint nekik kémkedett Amiri

Értékes információkat szolgáltatott Teheránnak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) működéséről az iráni „atomtudós”, aki a múlt héten azt állította, hogy a CIA elrabolta.
Kapcsolódó cikkek

Az állítólagos iráni atomtudós, Shahram Amiri a múlt héten tért vissza Iránba, miután azt állította, hogy a CIA ügynökei elrabolták, majd megkínozták, hogy értékes információkat szerezzenek meg tőle a perzsa állam atomprogramjáról.

Az amerikai kormány hivatalos álláspontja szerint Amiri önként disszidált az Egyesült Államokba, ahol ötmillió dollárt ajánlottak fel neki az iráni nukleáris fejlesztésekről szóló információkért. A feltételezett tudós azonban végül elutasította az ajánlatot.

A félhivatalos iráni Fars hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte, Amiri valójában az iráni hírszerzés beépített embere volt, aki mindvégig információkat szolgáltatott arról, hogy Washington milyen ismeretekkel rendelkezik az iráni atomprogramról. A hírügynökség szerint Amiri hazatértekor további értékes információkat adott át a CIA működéséről az iráni hírszerzésnek.

Az állítólagos nukleáris szakember hazatérését Teherán a CIA felett aratott győzelemként ünnepelte, a hírek szerint egy iráni filmgyártó vállalat már tervezi a kémtörténet megfilmesítését.

Címkék: irán