Kényes kérdésekről tárgyalt Obama és Cameron

Az amerikai elnök David Cameron fogadásakor beszélt az Iránt fenyegető elszigetelődésről.

Az amerikai elnök szerint Iránnak további elszigetelődésre kell számítani, ha szembe helyezkedik a nemzetközi közösséggel a nukleáris programja ügyében. Barack Obama erről kedden, a Fehér Házban beszélt, amikor fogadta David Cameron brit miniszterelnököt.

A brit kormányfő – aki először járt ilyen minőségében Washingtonban – azt mondta: megérti az Egyesült Államok haragját a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa ügyében, de az amerikai és a brit gazdaság számára is fontos, hogy a BP erős és stabil maradjon. Egyetértett Obamával abban, hogy a BP – korábbi nevén British Petroleum – feladata az olajszivárgás megszüntetése, a szennyeződés eltakarítása és a megfelelő kártérítések kifizetése.

Cameron arról is beszélt: a londoni kormány építő módon együtt fog működni bármilyen washingtoni kongresszusi vizsgálatban, amely azzal kapcsolatos, hogy a BP vállalatnak milyen szerepe lehetett a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök tavalyi szabadon engedéséről hozott döntésben. Obamával közösen elítélte az ügynök elengedését, és leszögezte, hogy ez ügyben a BP-hez kell fordulni válaszért. Hozzátette ugyanakkor, hogy a döntést nem a BP, hanem a skót kormány hozta meg.

David Cameron az NPR közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott: teljesíthetőnek tartja az afganisztáni csapatkivonásra kijelölt 2014-es időpontot, folyamatban van az afgán hadsereg kiképzése.

Cameron a fehér házi találkozón meghívást nyújtott át Obamának Erzsébet királynő nevében, aki állami látogatásra hívta meg az amerikai elnököt Nagy-Britanniába.